Als we het hebben over een dakopbouw, dan praten we niet over een dakkapel of een nokverhoging. Nee, dan praten we over het plaatsen van een volledige extra verdieping op uw woning. Dit levert niet alleen een hoop ruimte op, maar het geeft uw huis ook een totaal ander uiterlijk. Ook zorgt de aankoop van een dakopbouw voor een prijsstijging van uw huis. Overweegt u een dakopbouw? Dan heeft u ongetwijfeld al gemerkt dat er veel mogelijkheden zijn. Wij helpen u graag verder. 

De keuze is reuze: van dakopbouw met een schuin dak of een plat dak, tot aan prefab of ambachtelijk vervaardigd timmerwerk. Om te voorkomen dat u door de bomen het bos niet meer ziet, geven wij u uitleg over waar u zoal op moet letten. 

1. Welk type dakopbouw past bij uw woning?

Het type dakopbouw dat u kiest is veelal afhankelijk van uw budget en het uiterlijk van uw woning. Zo zijn er houten dakopbouwen, kunststof dakopbouwen, stenen dakopbouwen en zinken dakopbouwen. U kunt zich wellicht voorstellen dat een kunststof dakopbouw schitterend is op een nieuwbouwhuis, maar dat dit type in een monumentale woning wellicht zou misstaan.

Soms is de keuze makkelijk; een boerderij zal bijvoorbeeld prima geschikt zijn voor een houten of stenen dakopbouw. Echter, voor veel soorten woningen zijn er meerdere mogelijkheden. Het is allereerst natuurlijk belangrijk om naar de prijs te kijken, maar wij raden u tevens aan om uw voorkeur qua stijl te ontdekken. Een dakopbouw is namelijk iets waar u jarenlang plezier van zal hebben en zorgt ook nog eens voor een stijging in de waarde van uw woning. Hierdoor is het de investering meer dan waard. Houdt u er bij de aankoop van een dakopbouw tevens rekening mee dat u de keuze heeft uit een plat of schuin dak.

2. Gaat u voor het gemak van prefab of de ambachtelijke kwaliteit van maatwerk?

Een prefab dakopbouw is een dakopbouw die reeds gefabriceerd wordt aangeleverd. Dat wil zeggen dat hij al op de werkplaats wordt gebouwd, en niet pas op locatie. Het grote voordeel is dat uw dakopbouw enorm snel kan worden geplaatst. Het nadeel is dat het natuurlijk geen maatwerk is! Een ambachtelijke dakopbouw die op locatie door vakmannen wordt getimmerd of gemetseld, is in dat opzicht de luxere keuze.

3. De afwerking: zelf doen of overlaten aan een specialist?

Als u handig bent en ervan houdt om te klussen, is het een prima optie om de dakopbouw casco te laten monteren. Dat wil zeggen dat er een water- en winddichte dakopbouw bij u wordt geplaatst die nog verder afgewerkt dient te worden. Naast de dekvloer en de trap is de afwerking uw eigen verantwoordelijkheid. Als u van doe-het-zelven houdt, is dit financieel natuurlijk een aantrekkelijke optie.

In andere gevallen raden wij u aan te kiezen voor een standaard of luxe afgewerkte dakopbouw. Bij een luxe afwerking kunt u bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van ventilatieroosters, airco, zonneschermen, horren en rolluiken. 

4. Welke vergunningen heeft u nodig?

Als u een dakopbouw wilt laten plaatsen, is het belangrijk dat u daar een vergunning voor aanvraagt bij uw gemeente. Dit kan aan het loket van uw plaatselijke gemeentehuis, maar ook online via het Omgevingsloket.

5. Denk om uw buren

Wilt u conflicten met de buren voorkomen? Laat hen dan weten van uw verbouwplannen. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de overlast die erbij komt kijken. Wellicht is het zelfs de moeite waard om te informeren of uw buren toevallig ook verbouwplannen hebben. Hierdoor kan de mogelijkheid ontstaan om een deel van de kosten te delen bij bijvoorbeeld het plaatsen van een steiger. 

Benieuwd hoe een dakopbouw in zijn werk gaat? Bekijk dan onze video.

Onze vakmannen helpen u graag verder

Wilt u zich vrijblijvend laten adviseren over de mogelijkheden van een dakopbouw? Of wilt u gratis een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u graag verder.

 

 

Aankoop van een dakopbouw