Welke dakkapel past bij jouw woning

Eindelijk heb je de knoop doorgehakt; je gaat een dakkapel laten plaatsen. Een mooie manier om je geliefde woning te voorzien van wat extra licht en ruimte. Maar heb je ook al nagedacht over welke soorten dakkapellen er eigenlijk zijn? En welke het best bij jou en je woning past? Lees snel verder, want in 5 vragen ontdekt u welke dakkapel uw favoriet is.

1. Hoe belangrijk vind je de buitenkant van jouw huis?

Aan een dakkapel met plat dak kun je goed zien dat deze oorspronkelijk geen onderdeel was van de woning, maar later is geplaatst. Vind je dat geen enkel probleem? Dan is een dakkapel met een plat dak voor jou een goede optie. Een dakkapel met een schuin dak kun je echter beter laten ‘versmelten’ met je woning. Je kunt in dit geval namelijk kiezen voor een pannendak, waardoor de dakkapel écht onderdeel van je woning lijkt. Uiteraard geldt dat ook voor een speciale dakkapel, want daarbij kun je zelf jouw wensen aangeven. De laatste optie is daardoor in veel gevallen de meest stijlvolle.

2. Wat verwacht je aan de binnenkant van je huis?

Uiteraard kies je voor een dakkapel omdat je behoefte hebt aan extra licht en ruimte in je huis. Bij alle soorten dakkapellen zul je daarvan kunnen genieten. Hoe schuin het dak ook is, het levert je niet per se meer ruimte in huis op. Als je dus voor een schuine dakkapel wilde kiezen omdat je hoopte op meer ruimte, dan is het aan te raden om die keuze te heroverwegen.

3. Hoeveel onderhoud vereisen de verschillende soorten dakkapellen?

Veel mensen kiezen voor een platte dakkapel omdat deze goedkoper is. Wat zij echter vergeten, is dat een platte dakkapel ook meer onderhoud met zich meebrengt. Wil je het onderhoud door iemand laten doen, dan brengt een platte dakkapel dus extra kosten met zich mee. Op een dakkapel met een schuin dak blijven daarentegen geen takken en bladeren liggen. Ook de afvoer van regenwater gaat stukken beter bij deze dakkapel. Al met al vereist een schuine dakkapel dus minder onderhoud. Bij een op maat gemaakte dakkapel kun je hier uiteraard ook voor kiezen.

4. Hebben je buren een dakkapel?

Voor een dakkapel met een schuin dak moet je altijd een vergunning aanvragen. Mochten al je buren al beschikken over een dakkapel met een plat dak, dan bestaat de kans dat je geen vergunning zult krijgen voor een dakkapel met een schuin dak.

5. Wat wil je aan jouw dakkapel uitgeven?

Heb je een vrij klein budget, dan is de platte dakkapel de beste optie. Ook deze traditionele dakkapel wordt helemaal door ons opgebouwd (het is dus geen prefab dakkapel). De uitstraling is netjes en de dakkapel geeft je extra leefruimte in huis.

Een dakkapel met een schuin dak is iets duurder dan een dakkapel met een plat dak. Wel komt de schuine dakkapel met een aantal extra voordelen, zoals u inmiddels weet. Denk bijvoorbeeld aan de afvoer van regenwater, het onderhoud en de stijlvolle uitstraling.

Wanneer de uitstraling van je huis véél belangrijker is dan de kosten, kun je het best kiezen voor een speciale dakkapel. Deze dakkapel is in veel gevallen het duurst, maar daarmee ook het meest duurzaam. Aangezien deze dakkapel geheel is afgestemd op jouw persoonlijke wensen, is de kans des te groter dat je altijd tevreden zult blijven met deze dakkapel. Een ietwat grotere investering, maar een veel groter resultaat.

Alvast inzicht krijgen in de kosten van jouw dakkapel? Vul onze dakkapelconfigurator in.

De keuze gemaakt?

Heb je inmiddels een keuze kunnen maken? Of heb je behoefte aan wat gedetailleerder advies? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen je graag verder; van vergunning tot afwerking.